onsdag den 22. oktober 2008

At samle på nærhed

Alt for ofte kan dagene gå med travlhed og alt for mange opgaver og aktiviteter, der skal nås. En almindelig følgesvend til dette er den dårlige samvittighed: "Nu nåede jeg ikke det, jeg havde tænkt mig!" Og så piner vi os selv med det, vi ikke nåede fremfor at glæde os over dét, vi faktisk fik gjort!

Til det er der kun at sige, at enten er vores planlægning for optimistisk, eller også har vores opgaveudførelse taget længere tid, end vi kalkulerede med. Det sidste kan handle om, at ikke alle opgaveløsningers delelementer kan forudsiges. Det kan være, at vi er blevet - eller har ladet os - forstyrre, men det kan så sandelig også handle om, at vi har ladet os opsluge af en eller flere opgaver!

Hvis det drejer sig om, at vores planlægning er for optimistisk, kan vi gøre noget ved det; vi kan lære af vores erfaringer! Huske os selv på, dels hvordan det gik sidste gang, vi løste den type af opgaver, dels hvordan vi oplevede tiden efter med dårlig samvittighed - og så sørge for, at vores planlægning bliver mere realistisk.

Det næste kan dreje sig om, at vi måske bakser med opgaver, som vi ikke rigtig gider - eller ikke kan - løse. Vi kan have vores tanker andetsteds - måske der er nogle ting, vi har mere brug for at tage os af?! Er der måske tale om overspringshandlinger, hvor vi af en eller anden årsag i virkeligheden ikke magter at tage os af et eller andet, som vi véd, vi skal?!

Hvis vi lader os forstyrre, så kan vi overveje at slukke mobilen, sætte et skilt på døren, fjerne ledningen til ringeklokken eller lignende. Vi kan også bare nøjes med at sige til den eller de, der forstyrrer os, at vi ikke har tid!

Hvis vi ikke når det hele, fordi vi har ladet os opsluge af dele af de planlagte opgaver, så kunne vi jo også vælge at lykønske os selv med, at vi har oplevet at være i en såkaldt flow-tilstand, hvor tiden og rummet omkring os i nogen grad udviskes, og vi "er" vores opgaveløsning! Det er vel ikke så ringe?! Det rummer for mig personligt et element af lykke - måske du oplever noget lignende?!

Endelig kunne man jo også vælge at sige, at med mindre vi virkelig har foretaget os noget gedigent skidt - kørt nogen over, glemt en fødselsdag eller lignende - så kan man ikke bruge den dårlige samvittighed til andet end at pine sig selv - og det er vel ikke så frugtbart?!

Min glædesbobbel i dette er; husk VIRKELIG at nyde dét, du får gjort, undlad at påtage dig mere, end at du til enhver tid kan tillade dig at dvæle i opgaveløsningen - og overvej om ikke den dårlige samvittighed skulle sendes på tidlig pension!

Ingen kommentarer: