søndag den 19. oktober 2008

Oplevelser i Sorø, 1

I fredags besøgte jeg så igen Sorø Museum - det er ikke første gang, som det ses, men det er såmænd fordi, at det er et rart sted at gæste! Ikke alene mødes man af den sødeste og mest smilende dame ved indgangen, men der er også særudstillinger ind imellem, personalet er flittige til at redigere i dele af udstillingen - og så er det gratis!



For tiden handler det om "Blandt tørvebisser og røjlekoner", og det giver et glimt ind i en svunden tid, hvor knaphed var dagens orden og arbejdsmiljø et ord, der endnu ikke var opfundet. Derudover var kønsmæssig forskelsbehandling og afsavn for børn en almindelighed, der ikke vakte undren. Børnearbejde fandt ligeledes sted, og det beskrives, hvordan arbejdet belønnedes: Mænd fik mest i løn, dernæst kom kvinderne og endelig børnene. Øl og tobak var en uløselig del af mændenes hverdag - og de mest fantasifulde - og kummerlige -indkvarteringsforhold udbredte.



Alligevel illustrerer udstillingen også tiltag, der synes både rørende og kærlige; en børnehave for arbejdernes mange børn, hvor der blev leget og tegnet, og hvor besøg på forældrenes arbejdsplads; tørveproduktionen, var en naturlig del af aktiviteterne! Falmede billeder af glade børn og dybt koncentrerede voksne omsorgsgivere pryder væggene og vækker den almindelige undren; så lidt der skal til for at løfte humøret og puste til børns livsglæde, selvom vilkårene er så barske!



Jeg bemærker med fornøjelse, at avisen Land og Folk i høj grad kerede sig om denne gruppe af løsarbejdere og de vilkår, de blev budt gennem to helsides artikler om udbytning og sundhedsfare som et almindeligt forhold på disse arbejdspladser.



Tilbage er bare at sige at skulle du lægge din vej forbi Sorø, så und dig selv den oplevelse et besøg på Sorø Museum er - og måske du er heldig at møde denne søde og altid venlige kvinde, der kun har gode ord at sige til de mange gæster!

Ingen kommentarer: